Skip to main content

‘Als ik naar huis ga, ben ik blij dat iedereen nog leeft’

Verpleegkundigen werken vaak ‘op het randje’, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar het personeelstekort in de zorg. Patiënten zijn de dupe. “We weten soms niet precies hoe het met ze gaat.

Uit een uitgebreide vragenlijst van RTL Nieuws onder duizenden verpleegkundigen blijkt dat het tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen leidt tot zeer gevaarlijke situaties voor patiënten. De onderzoeksredactie sprak vervolgens uitvoerig met tientallen verpleegkundigen die meededen aan het onderzoek.

Tientallen van hen geven aan vaak met een gespannen gevoel achter te blijven na een dienst. De verhalen die zij vertellen over de gevolgen van het personeelstekort zijn schrijnend.  “Als ik naar huis ga, ben ik blij dat iedereen nog leeft. We werken vaak op het randje en zijn blij als het net goed is gegaan.”

Zij vertellen hun verhaal anoniem, uit angst om hun baan kwijt te raken. Hun echte namen en het ziekenhuis waar zij werken, zijn bekend bij RTL Nieuws. Ook hebben we de verschillende verhalen geverifieerd via e-mails, officiële meldingen of directe collega’s.

In achterafkamer

Verpleegkundige Petra (naam gefingeerd, echte naam bij de redactie bekend) heeft het rouwkaartje nog in de kast staan. Haar schoonmoeder overleed op de afdeling spoedeisende hulp van een regionaal ziekenhuis, waar het personeel te druk voor hen was. “Als we het hebben over tijd, kwamen we om ongeveer vier uur daar binnen. En om half negen zaten we nog in dezelfde situatie.”

Haar schoonmoeder lag in een achterafkamertje. Daardoor lag ze uit het zicht, en kreeg onvoldoende aandacht. Dat bleek ook later uit het eigen onderzoek van het ziekenhuis. “Toen ik vroeg of er eindelijk eens iemand naar haar wilde komen kijken, werd er zeer overspannen naar mij toe gereageerd: wij hebben het druk, wij hebben zieken, we hebben te weinig personeel.”